mandag den 21. februar 2011

De første frø er ankommet

For første gang har jeg forsøgt at købe frø over nettet hos suttons.co.uk i England. Jeg oplevede sidste år at en stor del af de frø jeg havde købt og sået aldrig spirede. De var købt i et ganske almindeligt plantemarked her i Danmark og jeg må indrømme, at jeg blev slemt skuffet. Så i år har jeg sat mig for at finde nogle bedre frø og da jeg hørte at Suttons frø havde en spiringsprocent på over 86%, faldt valget på dem. Deres udvalgt er virkelig stort og ganske anderledes end det jeg normalt ser i plantecentrene. Hjemmesiden er nem at finde rundt på og frøene kom i løbet af en uges tid. Porto var ikke slemt - ca. 1,29£ og det er jo nærmest billigere end Post Danmark.

Valget er faldet på 6 forskellige frøpakker.


1) Cineraria Maritima - Silverdust.
Jeg har valgt den primært på grund af sølvfarven. Den skal være fyld mellem stauder og i kanten af bede.

2) Milkmaid - tallerkensmækker
Jeg faldt for den fine lysgulefarve og bladformen. Den skal plantes i krukker til sommer.

3) Digitalis Suttons Apricot - Digitalis.
Denne her har jeg fortrudt lidt. den er alt for fersken farvet og passer ikke rigtig farvemæssigt til de andre planter jeg har i haven. De skal nok blive sået, men bliver nok givet væk som gaver til venner og bekendte.

4) Helleborus niger - julerose/påskeklokke
Jeg har aldrig før set at man kunne få frø til at dyrke dem selv. Dekoster jo ofte 70-100 kroner pr. stk at købe på planteskolerne og så bliver jeg lidt nærrig. Så denne gang så må jeg altså bare prøve at dyrke dem selv.

5) Emerald Isles - Asters
Grøn/gul blomst som jeg aldrig har set tidligere. Jeg ved ikke helt om jeg synes den er køn, men den er bestemt anderledes. Helt klart er forsøg værd.

6) Cobea Scandens - klokkeranke.
jeg prøvede at dyrke disse sidste år og det blev også nogle rigtig flotte planter, desværre blomsterede de ikke ret meget. Så jeg forsøger igen i år med mere vand og gødning, så må vi se.

3) Helleborus niger - julerose/påskeklokke
Jeg har aldrig før set at man kunne få frø til at dyrke dem selv. Dekoster jo ofte 70-100 kroner pr. stk at købe på planteskolerne og så bliver jeg lidt nærrig. Så denne gang så må jeg altså bare prøve at dyrke dem selv.

4) Emerald Isles - Asters
Grøn/gul blomst som jeg aldrig har set tidligere. Jeg ved ikke helt om jeg synes den er køn, men den er bestemt anderledes. Helt klart er forsøg værd.

Glæder mig allerede nu til at få frøene sået, men det skal vist gå en månedstid endnu før jeg går igang.

søndag den 6. februar 2011

Terrassen

Det har været lidt af en opgave at blive enige om hvordan den nye terrasse skulle se ud. Problemet har været at huset har fuld kælder og derfor skal man enten gå ned af en trappe til en flisebelagt terrasse eller også skulle terrassen hæves. Samtidig skulle det være en terrasse som passede til et 1930'er hus, så den måtte heller ikke være for moderne. Vi har været igennem alle overvejelserne: skulle der køres jord på og på den måde hæve terassen, men hvad gjorde vi så med kældervinduerne? Vi endte med at beslutte at vi ville skabe en klassisk terrasse som ikke blev for bombastisk i forhold til huset. Da haven ligger lidt i en gryde omgivet af høje gamle træer, er terrassen det eneste sted i haven hvor der er sol sidst på eftermiddagen. Derfor har en ny terrasse været højt på ønskelisten længe.

Da vi overtog huset for snart 7 år siden var terrassen ægte trykimprægneret grøn og ikke særlig stor. Der var lige plads til et bord og 4 stole, men det var også det hele for ellers kunne terrassedøren ikke åbnes. Så stor selskabelighed på terrassen er det ikke blevet til.

Terrassen som den så ud da vi flyttede ind.

Der gik dog ikke mere end et par år, så blev vi enige om at vi ikke kunne holde ud at se på den trykimprægnerede farve mere. Terrassen fik en tur med lidt hvid maling og selve dækket fik en teak farve.


Terrassen efter en gang hvid maling.

Det pyntede, men her i sommers var den nu så rådden at vi begyndte at gå igennem brædderne. Så nu kunne vi ikke vente længere og vi gik igang med at slå nogle streger på papir og i sidste ende blev vi enige om en stor træterrasse. Det skulle være plads til at få venner til spisning og plads til at børnene kunne lege ved siden af når vi havde spist og nød en glas rødvin. Vi er selv ret begejstrede for resultatet. Den skal males hvid her til foråret og I skal selvfølgelig nok få lov at se billeder når den er helt færdigt. Men allerede nu har vi stor lyst til at tage den i brug bare der en en solstråle og plus grader.




Den nye terrasse.















Et af forårets første projekter bliver at finde de planter der skal plantes i kanten forneden og som skal dække lidt for de nu ret markante stolper. Gode ideer modtages gerne!


Hvis Du gerne vil se terrassen malet og bedet plantet til så klik på linket her.



torsdag den 3. februar 2011

Italiensk inspireret drivhus

I dag har jeg siddet og kigget på tomatsorter til drivhuset. Jeg er faldet over denne inspirerende side med frø fra italien: http://www.gourmetgarage.dk/. blot et hurtigt kig på siden og man bliver sulten efter italienske lækkerier.Der er masser at vælge imellem inden for grøntsager og blomsterfrø og kan være svært at begrænse sig. Og bedst af alt er der masser af dyrkningstips.



Valget er faldet på tomat sorten San Marzano som skulle være fantastisk til tomatsauce. En ægte "pesto" basilikum bliver det også til af sorten Basilico Italiano Classico Tugullio. Jeg glæder mig allerede til tomat salat med frisk mozarella og basilikum! Jeg vil fluks kigge videre efter et par chilisorter og måske en eller to tomat sorter til.

onsdag den 2. februar 2011

Havedesign

Det første skridt mod drømmehaven er taget. Jeg har meldt mig til et havedesign kursus via FOF. Det foregår på Røndeskole d. 19-20. marts. Kurset køres af Dorthe Studsgaard Madsen fra Studsgaard Landsskab. Dorthe er  uddannet have- og landskabsarkitekt og du kan læse mere om hendes firma på http://www.studsgaardlandskab.dk/. Desværre er kurset allerede fuldt booket, men det er stadig muligt at komme på venteliste. Inden kurset skal jeg have fremskaffet Matrikelkort samt fotos af haven og huset, så der er lidt hjemmearbejde. Håbet er, at jeg efter de to dage har fået gjort det mere klart for mig selv hvad det er for en type have jeg ønsker og forhåbentlig at jeg har fået slået de første streger på en haveplan.