søndag den 6. maj 2012

Hvad skal man dog bruge alle de rabarber til?

For en ca. seks år siden fik jeg en aflægger af min svigerfars rabarber. Han huggede blot en klump af hans med en spade og den blev sat i et afsides hjørne af haven. De første par år gav den ikke så meget, men nu har den virkelig fået fat og vi kan nu høste de fineste rabarber fra slutningen af april og frem til juni. Det bedste ved rabarber er at de er så nemme at dyrke. Man skal ikke gøre noget som helst og de kommer igen år efter år. Og så har en google søgning lige fortalt mig at det botanisk set er en grøntsag og ikke en frugt som jeg ellers gik og troede.

Nyplukkede rabarber
Rababer dækker fint for skvalderkålen

Og hvad skal man så bruge alle de rabarber til? Vi har prøvet lidt forskelligt, men den helt store favorit i vores familie er en rustik rababerkage. Den plejer at glide ned hos selv de mest krænse børn og så er den lidt anderledes end de opskrifter man normalt finder.

Kan desværre ikke oplyse hvem som har lavet opskriften, men jeg mener jeg fandt opskriften for en del år tilbage i Alt for damerne.

Opskriften lyder:

Smuldredej: 
100g smør
100g sukker
190g mel
1 1/4 tsk bagepulver

Råmasse:
120g smeltet smør
120g sukker
3 æg
120g mel
korn fra en vanille stang
1 1/2 tsk bagepulver
200-250g rabarber

I en skål blander du alle ingredienserne til smuldredejen og du kan enten smuldre det fint med fingrene eller gøre som jeg og give det en hurtig tur med håndpiskeren. Stil skålen til side til senere.

Smelt smøret. I en skål pisker du æg og sukker til en ret lys og luftig æggemasse. Bland mel, vanille og bagepulver i en lille skål. Rør nu skiftevis smeltet smør og melblandingen i æggemassen.

Rens og skær rabarberstænglerne i skiver.

Hæld halvdelen af smuldredejen i bunden af en smurt springform (ca. 24cm i diameter). Hæld nu råmassen ovenpå. Drys rabarberskiverne hen over og pres dem let ned i dejen. Afslut med resten af smuldredejen så rabarberne er dækket.

Bages i en forvarmet ovn ca. 1 time ved 180 grader.  Serveres lun med creme fraiche.

Kagen som den ser ud lige når den er kommet ud af ovnen

Så er der serveret!
God fornøjelse og skulle nogen have gode ideer til hvad man ellers skal prøve og lave med rabarber, så må I endelig sende en mail eller lægge en besked.

4 kommentarer:

 1. Den ser god ud din kage :-D
  Sidste år lavede jeg noget "hjemmebikset" Rabarbersorbet.
  Jeg lavede simpelthen en tynd grød, uden jævning, godt kogt ud. Også over i ismaskinen. Og vupti havde jeg den lækreste Rabarbersorbet.

  Marianne :-D
  ps. Ismaskinen købte jeg for en billig peng i Aldi.

  SvarSlet
 2. Lækkert.
  Jeg tænker også is, dog en flødeis. Jeg plejer at lave en kompot, hvor jeg sir saften (sirupagtig) fra. Rababerne kommer i isen, men saften bruges som en sovs. Lidt af den kommes i, men det røres ikke helt u,.
  Jeg bliver lækkersulten.

  SvarSlet
 3. Jeg bliver helt lækkersulten. Har tit overvejet om jeg skulle investere i en ismaskine, men det er bare ikke ritig blevet til noget. Måske skulle jeg begynde at kigge mig om efter sådan en. Forestiller mig også at en gang pandekager med vanilleis og rababer kompot må smage fantastisk. Tusind tak for ideerne.

  SvarSlet
 4. Tak for opskriften. Jeg har lige høstet 200g rabarber, så det passer perfekt

  SvarSlet