fredag den 30. december 2011

Tomatfrø - egen høst

Jeg fik som tidligere nævnt nogle lidt specielle tomatplanter i foråret. De gav alle et rigt udbytte og nu er der gået sport i det med forskellige tomatsorter. Til foråret skal jeg derfor have endnu flere sorter. Jeg oplevede dog allerede sidste forår, at der i plantemarkederne ofte kun er et kedeligt standard sortiment af tomat frø. Så hvis nogen af jer kender et godt sted hvor jeg kan få sjove eller interessante tomatsorter så må I endelig give lyd.

Noget af det sidste jeg gjorde her i efteråret var at forsøge mig med at høste tomatfrø fra mine nye tomatplanter.


Tomat høst

Processen er ret nem, men tager nogle dage.

  1. Pluk tomaterne - de skal gerne være meget modne
  2. Skær dem i halve og brug en ske til at udhule dem med
  3. Kernerne og saften hældes i et syltetøjsglas eller skål
  4. De halve tomater kan nu tørres i ovnen eller koges til tomatsauce (se seperat indlæg)
  5. Lad glassene stå i nogle dage utildækket til de trækker skind og så småt begynder at rådne i overfladen.
  6. Gæringsprocessen har nu gjort at tomat slimen kan skylles af kernerne - brug en sigte og skyl dem under vandhanen.
  7. Frøene Lægges til tørre i en skål eller på et stykke bagepapir. Ikke på køkkenrulle! da de klistre helt fast til papiret (Jeg er belært af erfaring).  Hvis du bruger en skål så husk at at røre i den en gang i mellem så de ikke klistre helt sammen. De sidste klumper kerner kan skilles fra hinanden med fingrene til sidst. Frøene bliver lidt uldne at se på, men det er helt normalt.

Tomatkerner og saft i glas
Efter gæring og nu klar til at vblive skyllet

1 kommentar:

  1. Hey

    Det er en mega fed blog..Jeg blogger selv om køkkenhaven, men har ikke kunne finde særlig mange andre blogge om køkkenhaven...
    Hvad er din ynglings tomat sort? og har du nogen erfaring med chilier?

    Eva-Andrea fra madoghave.blogspot.com

    SvarSlet