mandag den 25. juli 2011

Vindruer

I år har jeg haft stor succes med vindruerne i vores drivhus. Ja, i alle fald ser det sådan ud indtil nu. De kan endnu ikke spises, men de er blevet store og flotte allerede. De sidste mange år er det blevet til nogle små og meget sure vindruer. Jeg har flere gange overvejet at graven vinstokken op, men den er nu ret dekorativ og giver også lidt skygge i det ellers så varme drivhus. Vinstokken gror langs den ene side af drivhuset. Jeg kender ikke sorten, men det er blå druer.


I efteråret, da de sidste gode vindruer var plukket og bladene begyndte at visne, klippede jeg vinstokken fri for alle blade, stængler og rådne klaser. Det eneste som jeg lod tilbage var det sidste skud  i enden af stokken (for at få stokken til at gro videre hen af siden på drivhuset)  Tilbage stod bare den rå og bare vinstok. Sådan stod den hele vinteren og da de første skud viste sig i foråret blev stokken gået efter for Skjoldlus (små sorte/brune lus med hård skal, som sidder under barken på vinstokken) I bund og grund hiver jeg alt den løse bark af og gnider stammen med hænderne, så falder lusene nemlig af. Det virker måske lidt drastisk første gang man hiver næsten al barken af stammen, men vinen kan godt tåle det.


Hereftter handler det mest om at komme tit i drivhuset, for nu skyder vinen voldsomt. Først er jeg afventende og ser hvilke skud som sætter klaser og hvilke som ikke gør, men klaserne skal ikke være ret store før end man kniber/klipper toppen af skuddet af. Jeg lader 1 blad sidde over klasen og fjerner alt andet. Tidligere har jeg ladet alle klaser sidde, men det kan jeg nu se har været en fejl. Fjern også alle de klaser som ikke umiddeltbart er pæne og regulære. Jo færre klaser, jo større vindruer er vist min devise fra nu af.  Alle skud uden klaser fjernes helt inde ved stokken. Ofte går jeg også ranken efter og fjerner store blade som skygger for klaserne. Det gør egentlig ikke noget at vinstokken ser lidt ser lidt "pillet og sølle" ud. Jo mindre energi bruger den nemlig på at sætte blade og jo mere energi på at lade vindruerne vokse.  Husk at knibe/klippe skudene hele sommeren igennem for vinen bliver ved med at skyde.

Nu må jeg bare afvente og se om vindruerne bliver søde i år. Med al den regnvej vi har haft, kan jeg godt blive bekymret for om de har fået sol nok. Vi må se!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar