torsdag den 14. august 2014

Selvforsynende

Jeg er på ingen måde speciel idealist, økolog eller hippieagtig, men alligevel så kan jeg godt lide tanken om at være en selvforsynende familie. Mit hjerte ligger hos blomsterne, men derfor kan jeg godt nyde at plukke ærter og grave kartofler op. Og de smager altså bare bedre når man selv har dyrket dem.

Min køkkenhave er dog kun 6m2 og det er jo ikke lige frem nok areal til at man kan have alle de afgrøder der skal til for at man er tilnærmelsesvis selvforsynende.
Min søster formår at dyrke masser af grøntsager på et meget lille areal midt i København (hendes blog kan du se her: storbyhaven), men for mig er det en overvindelse at skulle fjerne et bed med blomster for at få plads til flere grøntsager - det stikker mig i hjertet.

Så jeg er gået i gang med at se på om jeg kan skabe en krukke køkkenhave istedet.  I år har jeg forsøgt mig med kartofler samt ærter i krukker - og det er gået rimeligt om end ikke fantastisk. Okay det er en idé at vande mere hyppigt end jeg gjorde, men det er jo sådan noget man lærer af.

Jeg har nu besluttet at næste sommer skal vores lille gårdsplads bugne af grøntsager i krukker. Så jeg har fundet bogen "Dyrk din Køkkenhave i Krukker" og har nu kastet mig over læsningen. Og hold nu op hvor kan  man dyrke mange forskellige grøntsager og frugter i Krukker!

Super inspiration

I løbet af de næste par uger skal jeg gerne have lavet en plan for hvilke grøntsager og frugter som jeg skal forsøge mig med næste år - men mere om det i et senere indlæg.

I skal dog ikke lige snydes for at par billeder af Kartoflerne fra i år.


Kartofler i murerbaljer lige før høst

Nye hjemmedyrkede kartofler - mums!


4 kommentarer:

 1. Der er altså også noget helt specielt ved at kunne hente sine grønsager ind fra haven i stedet for at skulle ned i brugsen for at købe dem.

  Man behøver ikke store køkkenhaver for at kunne lave mange grønsager. Benyt bede som er gravet løst og som du ikke går i, så vil du kunne så meget tæt og dermed kan man også undgå ukrudt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ole, med alle de planer jeg allerede har for næste års grøntsags høst, så får jeg nok brug for flere krukker end der kan være på vores lille gårdsplads. Tror jeg vil gå på havevandring i aften og se om jeg kan finde et egnet sted til endnu et stykke køkkenhave.

   Slet
 2. Smil, hvor lyder det velkendt. Jeg ELSKER mine blomster og vil gerne have mange flere, så derfor er det et dilemma at jeg også har fået lyst til køkkenhave. Min aller-første køkkenhave som er kommet til i år er på 4 m2, men jeg vil også have mere. Jeg har 40 krukker på terrassen - med blomster - så det bliver ikke den vej jeg kommer til at udvide, men jeg er også gået i tænkeboks :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må endelig give lyd hvis du finder ud af hvordan vi kan få plads til alle vores havedrømme!

   Slet