søndag den 3. august 2014

En hemmelig have på toppen!

Midt i Aalborg ligger en lidt speciel have. De fleste ved det ikke, men på taget af shopping centret FRIIS er der etableret en helt speciel sedum have. Nu er det naturligvis min arbejdsplads, så derfor ved jeg også at den de sidste 3 år har været lidt af et smertensbarn. For ideen bag haven var at den skulle kunne passe sig selv uden brug af gartner.....men det er først i år at den overhovedet er værd at vise frem, de andre år har den være næsten tilgroet af ukrudt.


Sådan en taghave må nemlig ikke være særlig tung da tag konstuktionen jo skal kunne bære det og derfor er den kontrueret næsten uden jord. Først er der lagt et lag af noget som ligner plastik æggebakker som leder regnvandet væk fra taget og ud i afløbene. Oven på det er der lagt et tyndt lag jord/grus og derefter er der strøet små sedum planter ud over arealet.


Sedumplanter er meget tørketålende og da alt vand ledes væk fra taget, så var tanken at ukrudtet ville dø af mangel på vand mens Sedum planterne ville trives. Men nu er det jo ret fugtigt i Danmark, så ukrudtet har nu alligevel haft optimale vækstbetingelser. Denne sommer ser det dog anderledes ud, for det varme vejr og mangel på regn har langt om længe fået bugt med det meste ukrudt og nu kan man se hvad tanken med haven var. Lige nu gløder den i  de skønneste varme brændte farver.
For et par måneder siden kom en af mine dejlige medarbejdere og spurgte om vi ikke skulle have bistader på taget, da de jo ville trives fantastisk med sedumplanterne. Og jeg er jo ikke svær at overtale til sådan noget, så han fik lov til at se om han kunne finde en biavler som ville være interesseret i at have et par bistader oppe på vores tag.

 
 Det var åbenbart ikke så svært for nu er to bistader med beboere flytte ind på taget. Kønne er sådanne bistader desværre ikke og jeg går stadig og drømmer om at vi kan få dem byttet ud med sådan et par nostalgiske træ-bistader, men de kloge folk der ved noget om det, siger at de er meget mere besværlige at arbejde med.


Bierne på vej hjem til bistadet

Nu kunne man jo tro at bierne ville være til gene for folkene som færdes og opholder sig på taget, men selvom vi næsten hver dag indtager vores frokost i taghaven, så er vi overhovedet ikke generet af dem. De er på ingen måde aggresive, de summer blot rundt blandt alle sedum blomsterne.

2 kommentarer:

  1. Fantastisk taghave og sikke skønne farver. Så dejligt at taget bliver udnyttet og brugt miljørigtigt og nogen der tager sig tid til bier også. Det må være en fornøjelse at indtage sin frokost der.

    SvarSlet
  2. Det kan du tro det er Rose, vi er lidt priviligerede at vi kan sidde derude og nyde det gode vejr og så er der faktisk også en skøn udsigt over Limfjorden. Det hedder vist et ubetaleligt medarbejder gode!

    SvarSlet